Otok
Vis

Otok Vis jedan je od naudaljenijih hrvatskih otoka i iza njega se nalazi tek nekoliko nenaseljenih otočića , Jabuka, Svetac i Palagruža. Prema tome, otok je primjer pučinskog otoka jer je od kopna udaljen 25 milja, a od najbližeg otoka Hvara 10 milja. Vis je strateška točka trgovačkih puteva i bilo je mjesto pomorskih bitaka. Po veličini je deveti otok na Jadranu s površinom od 89,7 km2, dok mu je najviši vrh Hum s 587 m. Od otoka Hvara je odvojen Hvarskim, a od Biševa Biševskim kanalom. S istočne se strane nalazi otok Korčula, dok je od talijanske obale udaljen 60 milja.
Otok je poznat po izrazitoj bogatoj povijesti počevši od starih Grka koji su u 4. st. pr. Kr. na području današnjeg grada Visa osnovali antičku koloniju Issu da bi se nadzirala plovidba Jadranskim morem. Issa je bila najvažnija grčka kolonija na tlu Hrvatske. Kasnije je postala samostalan grčki grad-država koji je kovao vlastiti novac i osnivao kolonije. Na Visu su obitavali Iliri, zatim Rimljani koji su izgradili teatar i terme , a u 7. stoljeću ga naseljavaju Hrvati i tada Issa postaje Vis jer su predci govorili da idu „v Is“. Vis je dugo bio pod tuđinskom vlašću do uspostave samostalne Republike Hrvatske.Glavna naselja na otoku su Vis i Komiža. Na Visu su glavne gospodarstvene djelatnosti ribarstvo i vinogradarstvo. Ribarstvo je osobito zastupljeno u Komiži koja se smatra kolijevkom ribarstva na Jadranu o čemu svjedoči i Ribarski muzej u tom mjestu. 

Otok je poznat i po uzgoju vinove loze kojoj pogoduje mediteranska klima s malo oborina , a kaže se da su prvu vinovu lozu u Dalmaciji posadili stari Grci i da je posađena upravo na Viškom polju. U gradu Visu je i rasadnik palmi koje se prodaju po cijelome svijetu. Zanimljivo je da je viški znamen rogač, a ne maslina jer su nekoć mladić i djevojka prije vjenčanja morali posaditi 25 stabala rogača pa se u komiškom polju nalazi prava rogačeva šuma.

Ipak, Vis je najpoznatiji po svojim prirodnim ljepotama, netaknutoj prirodi i lijepim plažama. Svojom se ljepotom osobito ističu uvala Srebrna i kao jedna od najljepših na svijetu šljunčana uvala Stiniva. Na obližnjem otočiću Biševu nalazi se Modra špilja, a na otočiću Ravniku Zelena špilja. Špilje su tako nazvane zbog toga što sunce prodire u špiljice kroz podvodni otvor pa svjetlosni lom boji more različitim bojama.
Cijeli je otok Vis zaštićeni krajolik jer je uvršten među deset najbolje očuvanih sredozemnih otoka.

Autorica teksta, Matea Jurica mag.oec
Izvor fotografija: Turistička zajednica otok Vis

Izvor fotografija: Vlado Cvirn

 

LITERATURA

  1. Hrvatski Jadran: turistička monografija, Turistička naklada d.o.o., Zagreb, 2014.
  2. Karlić, Braslav, Otoci srednje Dalmacije: vodič za nautičare po moru i kopnu, Fabra press d.o.o., Zagreb, 2011.
  3. Šimunić, Roberta, Upoznaj Hrvatsku: vodič za djecu, Foma, Zagreb, 2014.
  4. Vrkić, Jozo, Modre oči Lijepe Naše, Glagol, Zagreb, 2010.

 

INTERNETSKE STRANICE

  1. https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=64802, pristup ostvaren dana 12.11.2020.
  2. https://www.gradvis.hr/povijest-i-kulturna-bastina/, pristup ostvaren dana 11.11.2020.
  3. http://www.visinfo.org/hr/, pristup ostvaren dana 11.11.2020.