Otok
Ugljan

Otok Ugljan jedan je od najnaseljenijih otoka istočne jadranske obale. Od Zadra je odvojen Zadarskim kanalom, a od otoka Pašmana prokopanim prolazom Ždrelac. Otok se nalazi u zadarskom arhipelagu, a od Zadra je udaljen nekoliko nautičkih milja. Prednost Ugljana u odnosu na ostale zadarske otoke je blizina kopna što je imalo presudnu ulogu na njegov razvitak. Površina otoka je 51,85 km2, dok dužina obale iznosi 74 km. Veličinom spada u srednje velike naseljene otoke Republike Hrvatske pa je po površini 14. među hrvatskim, a 4. među zadarskim otocima. Najpoznatija ribarska i turistička mjesta otoka Ugljana su Preko, Ugljan, Kukljica i Kali. Preko je najveće naselje i luka, Ugljan je luka s pješčanim plažama s devet manjih zaselaka, Kukljica je turistički najrazvijenije mjesto na otoku , dok je Kali poznato ribarsko mjesto u kojemu se uzgaja tuna. Zbog bogatstva ribom u cijelom sjevernodalmatinskom morskom prostoru, kroz povijest su se u ribarstvu isticali ribari s okolnih otoka, no u 20. stoljeću prvenstvo su preuzeli Kaljani s otoka Ugljana.

Osim što je otok Ugljan poznat kao turističko i ribarsko mjesto, također je poznata tradicija uzgoja smokava, vinove loze, a osobito maslina čija je tradicija uzgoja starija od 2000 godina tako da danas broji oko 200.000 stabala maslina . Maslinici imaju i funkciju ekosustava pa privlače mnogobrojne ptice pjevice. Zove se i zelenim otokom jer je prekriven gustom makijom, borovima i raznim drugim mediteranskim raslinjem.

Otok Ugljan je okružen desecima manjih otoka, a pošto morska struja mijenja smjer svakih šest sati, taj dio Jadrana je jedan od najčistijih. Zbog toga je stanište brojnih vrsta riba, rakova, školjaka i koralja što je pogodno i za ronioce. Klima otoka Ugljana je tipična mediteranska, a srednja godišnja dužina trajanja sijanja sunca je 2491 sat. Na otoku postoji čitav niz pješačko-biciklističkih staza te odredišta za penjače što je pogodno za aktivan odmor.

Autorica teksta, Matea Jurica mag.oec
Izvor fotografija: Turistička zajednica Općine Preko i gđa. Andrina Luić

LITERATURA

  1. Biseri Jadrana: Zadar, Fabra d.o.o., Zagreb, 2004.
  2. Faričić, Josip, Geografija sjevernodalmatinskih otoka, Školska knjiga d.d., Zagreb, 2012.
  3. Hrvatski Jadran: turistička monografija, Turistička naklada d.o.o., Zagreb, 2014.
  4. Magaš, Damir, Faričić, Josip, „Geografske osnove razvitka otoka Ugljana“, Geoadria, 5(2000), br.1, 49-92
  5. Šimunić, Roberta, Upoznaj Hrvatsku: vodič za djecu, Foma, Zagreb, 2014.
  6. Zadarska regija, nezaobilazne znamenitosti, Mozaik knjiga d.o.o., Zagreb, 2015.

 

INTERNETSKE STRANICE

  1. https://www.kali-tuna.hr/hr/onama, pristup ostvaren dana 29.10.2020.
  2. https://www.otocnisabor.hr/otoci/zadarski, pristup ostvaren dana 29.10.2020.
  3. https://www.preko.hr/stranica/otok-ugljan-danas/9, pristup ostvaren dana 29.10.2020.